Workshops

Voor een gezellig dagje uit of een vriendinnen dag kunt u bij mij workshops volgen. Er zijn diverse mogelijkheden en er kan ook een speciale workshop op verzoek georganiseerd worden. Bij de workshop in mijn atelier (op de eerste verdieping) in Harderwijk werkt U in een klein groepje van 4 of 5 personen.
Ter attentie voor hen die allergisch zijn; wij hebben huisdieren.
U schrijft zich voor workshops in door mij een mailtje te sturen. Dan noteer ik Uw gegevens en zodra en meerdere geïnteresseerden zijn, plan ik een datum in overleg. Op deze manier kan ik op maat plannen.  De data van workshops waar nog plaatsen zijn, vermeld ik op mijn website. De workshops zijn van 10.00 – 16.00 uur en zijn inclusief koffie en thee en de lunch, maar exclusief materiaal kosten. Die staan per workshop vermeld.
Ook is het mogelijk dat ik bij u op locatie een workshop geef. Vraag daarvoor naar de voorwaarden. Heeft u belangstelling, mail dan naar marjon.hoftijzer@gmail.com voor meer informatie.

Natuurdruk.
De vormen en de nerfstructuur van bladeren is zo mooi, dat we die gaan afdrukken op stof. Om een mooie permanente afdruk te krijgen gebruiken we een textielverf, die door strijken gefixeerd wordt. In de middag gaan we deze bedrukte lappen verwerken. We maken in ieder geval een begin. Daarin zijn oneindig veel mogelijkheden voor zowel de moderne als de traditionele quilter.
Kosten workshop € 65,- en € 5.- materiaal kosten.
Data; woensdag 24 mei vol of donderdag 25 mei nog 3 plaatsen beschikbaar

  workshop natuurdruk workshop natuurdruk

Workshop werken met transparante lagen.
Uitgangspunt is een transparant werkstuk dat uit 2 of 3 transparante lagen is opgebouwd. Transparantie wordt ook wel omschreven als doorschijnendheid, doorzichtbaarheid. Met dat doorschijnende gaan we “spelen” en gaan een werkstuk maken waar we meerdere transparante lagen met elkaar combineren met stiksels, structuren, kleuren en misschien ook wel met niet doorschijnende delen (bladskeletten, veertjes, losse draden, enz.) Er zijn vele mogelijkheden en vele technieken kunnen toegepast worden, maar het kunnen ook heel simpel transparante (gekleurde) stroken en stiksels zijn. Denk  aan lijnenspel en herhaling, want dat zijn ook twee thema’s die een grote rol (kunnen) spelen.
Kosten workshop; € 65.- + € 20.- materialengeld
Data; 

 Zentangle op de naaimachine.
Machinaal quilten en zentangle lijken op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar als je goed kijkt, zijn er toch best veel overeenkomsten. Het zijn veelal herhalende lijnen. In deze workshop maken we de combinatie van beide technieken. Tangle betekent in het Engels ‘wirwar, knoop’. Door simpele gestructureerde patronen te herhalen en te combineren maakt u al snel een bijzonder kunstwerkje, houdt u overzicht en raakt u niet in de knoop. Denk niet dat is te moeilijk voor mij, met enkele aanwijzingen kan iedereen dit. Voor deze workshop hebt u wel een naaimachine nodig waar u mee uit de vrije hand kunt naaien en enige basis kennis van machinaal quilten is ook wel handig.
Kosten workshop; € 65.- en € 5.- materiaalkosten
Datum;

workshop zentangle op de naaimachine workshop zentangle op de naaimachine workshop zentangle op de naaimachine

Print and stitch.
In deze workshop bewerkt U eerst enkele lappen met verf in de mono print techniek. Na het fixeren van de verf gaat U de lappen gelijk al verwerken door ze met elkaar combineren en stiksels toe te voegen.
Enkele eenvoudige (bloem)vormen kunt U met een sjabloon toevoegen. Deze vormen kunt U evt. tijdens het mono printen ook al uitsparen. Daarna wordt het geheel verrijkt met stiksels die U met de naaimachine of met de hand (of een combinatie van beide) toevoegt en evt. een glimmertje.
Kosten workshop; € 65.- + € 20.- materialengeld
Datum; 

workshop print and stitch workshop print and stitch workshop print and stitch workshop print and stitch

Scheve huisjes.
Scheve grachtenpanden en spookachtige kastelen zijn de basis voor dit quiltje. Laat uw fantasie op hol slaan door van alles met elkaar te combineren. Het kan een hele serie ‘grachtenpandjes’ zijn, maar ook een spookkasteel. Het kan ook zijn dat U graag een karakteristiek pand uit Uw eigen omgeving in Uw quiltje wil.Ondergrond en kleur geven het geheel zijn uitstraling; van vrolijk en lieflijk tot onheilspellend en sinister. Alle onderdelen worden geappliceerd en daarna gestikt op de machine.
Kosten workshop; € 65.- U neemt zelf de stoffen mee voor het werkstuk. Evt. zijn hier handgeverfde stoffen voor de achtergrond te koop.
Datum; 

workshop Scheve huisjes. workshop Scheve huisjes.

Basis workshop stofverven.
In deze eendaagse workshop leert u hoe u met 3 kleuren verf, 37 verschillende kleuren kunt verven. Als eerste leert u hoe u, uw verf moet aanmaken. Daarna gaan we de 37 lappen van 50 x 50 cm verven. (Uitspoelen moet u thuis doen, de verf moet eerst lang genoeg intrekken). Er is keuze om de ´heldere serie´ of de ´donkere´ serie te verven.

Kosten workshop; € 65.- + € 85.- materiaalkosten (3 kleuren verf, 6⅓ meter poplin en overige benodigdheden).
Datum; 

workshop textiel verven workshop textiel verven workshop textiel verven

Workshop verftechnieken.
In deze workshop leert u diverse andere manieren van stofverven dan u in de basis workshop stofverven geleerd hebt. Er is een grote verscheidenheid van technieken om bonte lappen te verven en daar gaan we in deze workshop verder op in.
Kosten workshop; € 65.- + € 55.- materiaalkosten (3⅓ meter poplin, katoenen lap voor sjaal, gebruik verf en overige benodigdheden).
Datum; 

textielverven textielverven textielverven

Aquarel landschap met foto.
In deze workshop is een geprinte foto op A4 formaat het uitgangspunt. Daarbij gaat U aquarelleren op stof om zo de achtergrond een bijpassende kleur te geven. U hoeft niet te kunnen tekenen of te kunnen aquarelleren. Door het nieuwe materiaal waar we mee werken is deze techniek voor iedereen mogelijk. Ook kunnen er nog strookjes organza toegevoegd worden, geverfde vliesofix, stukjes fotokopie enz.

Kosten workshop; € 65.- + € 20.- materialengeld 
Datum; 

marjon---aquarellandschap_1 schaatsers-op-het-veluwemee

Encaustic
Werken met encaustic staat momenteel volop in de belangstelling. In wezen is het een oude techniek van werken met bijenwas, maar nu op een moderne wijze toegepast. In deze tweedaagse workshop leert U de basis technieken van encaustic. U doet, onder mijn begeleiding, onderzoek naar de mogelijkheden van de verschillende soorten ondergronden. Daar overheen werkt u met diverse lagen bijenwas om mooiere effecten te krijgen. Door in elke laag weer wat toe te voegen, ontstaat een interessant beeld.

Stoffen, draden, metal flakes, angelina vezels en -film, stukjes glas, enz. geven mooie texturen. Als het weer (het moet droog zijn) het toelaat, voeren we (buiten) ook de spectaculaire proef met de brandende laag uit.
De meeste materialen staan voor U gereed, zodat u niet van alles hoeft aan te schaffen om met encaustic kennis te maken.
Kosten workshop; € 125.- + € 50.- materiaalgeld
Datum; 

IMG_0927 IMG_0925 IMG_0913 encaustic workshop

Textielcollage met waxpapier.
In deze workshop maakt U een combinatie met verschillende stoffen, waxpapier en stiksels. Hoe U waxpapier maakt en bewerkt leert U in de workshop. Daarna gaat U het waxpapier toepassen in een collage. Restjes oude stoffen kunt U combineren met nieuwe stoffen, het bewerkte waxpapier en stiksels. Accenten kunnen aangebracht worden met foil-on of juist handborduurwerk.

Kosten workshop; € 65.- + € 15.- materiaalgeld
Datum; 

 IMG_0089_1_1 IMG_0086_1_1 IMG_0088_1_1

Surface and lines.
In deze workshop maakt U een achtergrond die er sober uitziet. Schijn bedriegt, want het lijkt sober, maar door het gebruik van verschillende materialen heeft het een bijzondere textuur heeft gekregen. In deze achtergrond, waar slechts kleurnuances gebruikt worden, wordt intensief gestikt. Dat kan met de gewone naaivoet, maar ook uit de vrije hand. Daarbij maakt U een lijncompositie, die er wat kleur betreft, contrasterend is met de ondergrond. Deze lijncompositie wordt met slechts weinig steken bevestigd, zodat er een extra reliëf ontstaat.
Kosten workshop; € 65.- + € 15.- materiaalkosten
Datum;

workshop surface and lines workshop surface and lines

Spelen met gelaagdheid en reliëf.
In de workshop maakt U kleine composities waar gelaagdheid en reliëf centraal staan. Er kan gewerkt worden met organza, papier, puff, angelina vezels en angelina film, dun lutrador enz. Door met deze materialen te spelen en te vervormen en daarna over en naast elkaar te leggen, ontstaat er gelaagdheid en reliëf.

Kosten workshop; € 65.- + € 25.- 

spelen-met-gelaagdheid-3 spelen-met-gelaagdheid-2 workshop spelen met gelaagdheid en reliëf spelen-met-gelaagdheid-4

3-d strippenquilt.
In deze workshop maakt U een quiltje met steeds een extra strip ertussen. Op deze manier ontstaat het leuke 3 dimensionale effect. Er zijn 2 mogelijkheden; of een spel met kleuren of een combinatie met foto’s.

Handgeverfde stof of stof met grote motieven geeft het mooiste effect. In de workshop maakt U de versie met alleen stof. U krijgt in de workshop uitleg en een pdf over de mogelijkheid van de 3-d strippenquilt met foto, om die thuis te kunnen maken. Er bestaat de mogelijkheid om van te voren een handgeverfde lap te bestellen.
Kosten workshop; € 65.-
Datum;

workshop 3-d strippenquilt. workshop 3-d strippenquilt. workshop 3-d strippenquilt.

Paper transfer en lutrador.
In deze workshop maakt u kennis met een speciale transferverf die u eerst aanbrengt op papier. Daarna drukt u af op diverse soorten stoffen en  lutrador, die elk weer hun eigen effect geven.
In de middag maakt U met de op deze manier geverfde materialen een eenvoudig landschapje of een collage.

Kosten workshop; € 65.- + € 30.- materiaalkosten.
Datum; 

workshop paper transfer en lutrador workshop paper transfer en lutrador sorbus-aucuparia

Fusing en structuren met plastic.
Plastic is een veelzijdig materiaal om mee te werken. In deze workshop leert u, hoe u plastics met elkaar kunt versmelten en hoe u plastic zo kunt vervormen dat er structuren ontstaan. Elk soort plastic vervormt weer anders en geeft andere mogelijkheden en structuren.
Kosten workshop; € 65.- + € 15.- materiaalkosten
Datum; 

workshop plastic workshop plastic workshop plastic

Werken met Tyvek.
Tyvek is een materiaal dat door middel van warmte vervormd kan worden. We geven als eerste de Tyvek met verf een kleurtje. Daarna gaat U experimenteren met het materiaal en ontdekken welke manier van vervormen welk effect geeft. ’s Middags gaan we verder met experimenteren en ligt de nadruk op hoe we Tyvek kunnen combineren met textiel.
Kosten workshop; € 65.- + € 20.- materiaalkosten.
Datum; 

workshop Tyvek workshop Tyvek

Experimenteel zeefdrukken op textiel.
Zeefdrukken is een drukmethode die valt onder de grafische technieken. Een zeefdrukraam bestaat uit een houten of metalen frame, bespannen met speciaal gaas Bij de zeefdruk wordt de inkt door middel van een rakel door een zeef op de drager (papier, textiel etc.) gedrukt. Het beeld bij zeefdruk wordt gevormd door middel van verschillende sjabloon technieken, waarbij bepaalde delen van de zeef worden afgedekt. In deze workshop werkt U niet met een thermofax, maar experimenteert U met een simpel zeefdrukraampje van karton, dat met verschillende materialen bespannen wordt.
Kosten workshop; € 65.- + € 40.- materiaalkosten
Data; donderdag 1 juni vol of
zaterdag 3 juni nog 1 plaats

experimenteel zeefdrukken experimenteel zeefdrukken experimenteel zeefdrukken

Monoprint op textiel.
Monotype is een druktechniek waarbij slechts één originele afdruk kan worden gemaakt. Deze grafische  techniek wordt ook wel monoprinting genoemd. In plaats van op papier past U dit principe toe op stof en experimenteert U met verschillende soorten verf en gaan we diverse variaties van monoprinting toepassen.

Kosten workshop; € 65.- + € 45.- materiaalkosten.
Datum; 

  workshop monoprint op textiel

 Workshop kantklossen;
De grondgedachte van kantklossen is, dat draden die op een klosje gewikkeld zijn, door elkaar gevlochten worden. Dit wordt met twee verschillende bewegingen gedaan; kruisen en draaien. De basisslagen zijn linnenslag en netslag. Door het variëren van kruisen en draaien vormt men een slag.In deze workshop maakt U kennis met deze basis slagen en kantklost U een smal randje. Dit randje kan op vilten bekerwarmer vastgezet worden.
Kosten workshop; € 65.- + € 15.- materiaalkosten. Gebruik kantklosjes en kussen is bij het lesgeld inbegrepen.

Datum;

workshop kantklossen IMG_0399-(2)